Saç Ekiminin Geleceği Nasıl Olacak?

Saç Ekiminin Geleceği Nasıl Olacak?

Günümüzde en yaygın olarak kullanılan saç ekim tekniği: FUE tekniğidir. FUE tekniği saç ekiminin geleceği için önemli bir adım olarak atıldı. Bu tarz saç ekimlerinde saçlar bir bölgeden özel borular aracılığı ile tek tek alınır ve saç ekilecek olan bölgeye yerleştirilir.

Son dönemlerde ise saç klonlama tekniği kullanılmaya başlanmıştır. Saç klonlama her türlü saç sorunu için özel olarak geliştirilmiştir, çeşitli maddelerin birleşimiyle oluşan, hücreler arası bağlantı esasına dayalı saç ekiminin geleceği doğrultusunda önemli noktalara imza atabilecek özel bir tekniktir.
Bu yöntem üzerinde hala araştırmalar devam etmektedir.

Saç Ekimi Nedir?

Saç ekimi, saç kaybı veya saç dökülmesi sorunu yaşayan kişilerde kellik ve seyrelme sorununa kalıcı ve doğal bir çözüm yoludur. Saç kökünün artık etkin olmadığı, saçsızlığın oluştuğu bölgelere, sağlıklı saç köklerinin mikro cerrahi yöntemlerle nakledilmesi uygulamasına saç ekimi denmektedir. Saç ekimi işleminde dökülen bölgeye, hastanın kendi sağlıklı saçları eklenmektedir.

Saç ekimi işlemi tamamen hastaya özel planlanır ve uygulanır. Saç ekimi uygulamasıyla hastanın çoğunlukla ense bölgesindeki dökülmeye dirençli saç kökleri toplanır ve seyrelmiş olan ya da tamamen dökülmüş bölgelerde açılan kanallara ekilir. Amaç; kafa bölgesinde ekim yapıldığı belli olmayacak doğallıkta, kalıcı bir şekilde saçlı görünüm elde etmektir.
Saç ekim işlemi aslında ufak bir cerrahi operasyondur. Bu sebeple tecrübeli ve bu konuda uzman doktorlar ve ekip tarafından hastane ortamında uygulanması saç ekiminin geleceği için en güvenli yoldur. Saç ekimi işlemi ile hastaya kendi saçları hiç dökülmemiş gibi kalıcı olarak kazandırılmaktadır.

Saç Kaybı Neden Meydana Gelir?

Genetik kodlama saç dökülmesi sorununun en önemli sebeplerinden biridir fakat travmatik yaralanmalar, ilerleyen yaş ve çeşitli tıbbi rahatsızlıklar sonucunda da oluşabilmektedir. Saç ekimi operasyonu doktor kontrolü ile teşhis konulduktan sonra donör saha da gerekli saç kökleri olan tüm kişilere başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.

Saç Ekimi Nasıl Yapılır?

İşlemde çoğunlukla enseden alınan saç kökleri, hedeflenmiş saçsız bölgeye ekilmektedir. Bu saç köklerine greft denilmektedir.

Nadir olarak bazı durumlarda kişinin şakak bölgesinde ya da ensesinde gerekli saç yoğunluğu bulunmamaktadır. Bu gibi durumlarda kişinin göğüs duvarı veya kolları gibi kıl içeren diğer bölgelerinden saç kökü alınabilmektedir. Saç ekimi işlemi, saç dökülmesinin miktarına bağlı olur ve işlem birkaç saatte gerçekleşmektedir. Saçsız bölge çok büyük ise tedavinin tamamlanması için birkaç seans gerekebilmektedir.

Saç Ekim İşleminde Hangi Yöntemler Kullanılıyor?

FUE tekniği, kişilerin saç tedavisi sonrasında iz kalmadan yaptırabileceği bir operasyondur. FUE tekniğinde saç kökleri tek tek alınarak saçsız olan bölgeye ekilir.

FUE tekniği saç ekiminin geleceği için oldukça önemli bir gelişme olmuştur. Saç ekim işlemi uygulanacak kişinin, verici alan olarak kullanılmak üzere baş arkası ve yan taraflarında sağlıklı saçları olması gerekmektedir. Saçın rengi, gür ve dalgalı olması, sertlik derecesi gibi diğer etmenlerde saç ekiminde sonucu etkilemektedir.

Hangi yöntemin tercih edileceğine kafa derisi ve saç analizi sonrasında kişinin de öncelikleri göz önünde bulundurularak birlikte karar verilmektedir. Yara ve iz oluşmaması nedeniyle sıklıkla FUE tekniği tercih edilmektedir. Saç ekimi işlemi yalnızca kellik için değil, seyrelmiş bölgelerdeki saç yoğunluğunu artırmak için de uygulanabilmektedir.

Saç Ekimi Yaptırılırken Göz Önünde Bulundurulması Gerekenler

Saç ekimi işlemi sırasında risklerin en aza indirilmesi için hastane ortamında uygulanması gerekir. Bu konuda plastik cerrahların deneyimli olup olmadığına ve iyi bir eğitim almış olmasına dikkat etmek gerekmektedir.

Saç ekimi operasyonunun başarılı olabilmesi için ekilen saç köklerinin yerleştirildikleri bölgede hızlı bir şekilde kanlanması yani ‘tutması’ gerekmektedir. Doğal bir görünüm kazanmak için ekilen saçların kel olan bölgelere doğru açıyla, doğru mesafede ve doğru yoğunlukta ekilmesi oldukça önem taşımaktadır.

İşlem Sonrası Ekim Yapılan Bölgedeki Saçlar Dökülür Mü?

Saç folikülü cildin dış kısmında tünel şeklinde saçın büyüdüğü yerdir. Ekilen saçlar, ekim işleminden birkaç hafta sonra dökülmektedir; fakat bu olası bir durumdur.

Hastaların saçlarındaki dökülmeden sonra saçlar 3-4 ay sonra yeniden çıkacaktır. Bu geçici dökülme geçtikten sonra ekilen saç kökleri karakterlerini korur ve dökülmez. Aynı bölgedeki orijinal saçların dökülmesinin devam etmesi ve saç yoğunluğunun azalması gelecekte yeni bir saç ekimi planı yaptırabilir.

Saç Ekimi İşlemi Riskli Midir?

Tüm tıbbi işlemler gibi saç ekimi de uygun şartlarda yapılmadığında bazı riskler taşıyabilmektedir fakat tecrübeli bir plastik cerrah tarafından ekim yapıldığında komplikasyonlar çok nadir görülmektedir. Saç ekimi işlemlerinin 1-2 yıllık bir süreçte kelliğin derecesine bağlı olarak tekrarlanması gerekebilir. Nadir olarak belirgin yara izi ve enfeksiyon gibi komplikasyonlar görülebilmektedir. İşlem sonrasında oluşan ağrı ilaçlarla kontrol edilebilmektedir.

Yapılan ekimin sonucu 5 ay gibi bir sürede tamamen ortaya çıkmaktadır. İşlemden 1 ay sonra tüm saçlar dökülür ve yeni saçlar 2 ay gibi bir sürede daha sık bir şekilde çıkmaya başlar. 5 ay sonunda tüm saçlar çıkmış olur. Bu süre kadınlarda birkaç hafta daha uzun sürebilmektedir.

Saç Ekimi İşlemi Kimlere Uygulanabilir?

19-20 yaş sonrası kadınlar ve erkeklerde çeşitli sebeplerden dolayı saç dökülme sorunu yaşayan, saç ekimine engel fizyolojik hastalığı olmayan ve donör alanında yeteri kadar folikülü olan her yaştaki bireylere saç ekim operasyonu uygulanabilir.

Saç Ekiminin Geleceği İçin Saç Klonlama Adımı

Klonlama kelimesi anlamı bakımından ‘kopyalama’ demektir. Tıbbi anlamda klonlama ise hücre, gen ve canlı dokuların belli metotlarla kopyalanarak çoğaltılması olarak açıklanabilir. Fakat klonlamanın hücre tedavisi ile direkt bir bağlantısı yoktur. Klonlamanın gerçekleştirilmesi saç ekiminin geleceği için oldukça önemli bir adımdır.

Tıbbi ve teknolojik gelişmelerin oldukça artmasıyla günümüzde geliştirilen klonlama yöntemi saç ekiminin geleceği hakkında umut vaat etmektedir.

Saç klonlama işlemi estetik amaçlı olsa da uygulanan işlem tamamen tıbbi bir uygulamadır ve tıbbi bilgi gerektirir. Doku ve genetik mühendisleri ile tıp doktorlarının entegre çalışmaları sonucu geliştirilen saç klonlama tekniğinde kişiden alınan örnek saç kökü laboratuvar ortamında bazı uygulamalar sonucu kopyalanarak, kişiye ekime müsait hale getirilmektedir.

Saç Klonlama İşlemi Sonucu

Yeni bir teknik olarak geliştirilmeye çalışılan saç klonlama, hücrelerin modelleme yöntemi ile taze doku üreterek saçların yeniden uzamasını sağlamaktadır. Ayriyeten mevcut saçların da kalitesi artırılarak dökülme engellenmeye çalışılmaktadır.

Saç ekiminin geleceği için oldukça değer taşıyan saç klonlama tekniği konusunda bilimsel çalışmalar hali hazırda devam etmektedir.

Bu konuda yürütülen çalışmaların önümüzdeki yıllarda sonuçlanacağı ve tek bir kıl kökünden binlerce kıl kökü elde edilebileceği öngörülüyor. Bilim adamları, hücre tedavisi temel prensiplerine göre gerçekleştirilen bu işlemin yalnızca saç ekiminde değil, farklı estetik operasyonlar için de umut olacağını belirtmektedir.

Saç ekiminin geleceği hakkında yapılan araştırmalar doğrultusunda klonlama yönteminin diğer saç ekimi yöntemlerini geride bırakacağı düşünülüyor.

Saç ekimi klonlama tekniği başarılı bir şekilde hayata geçirilirse eğer deriden ayrılan bir dokunun yaşayan bir hücre olarak klonlanabilmesi tıp alanında büyük ses getirecektir. Bu klonlama tekniği sayesinde birçok yanma, yaralanma gibi saç problemlerinin tedavisinde de ciddi başarılı sonuçlar görülecektir. Üstelik geliştirilen bu teknoloji ile klonlama tekniği hayal ettiklerimizin de ötesinde çalışma alanları doğuracaktır. Bu teknolojinin yol açabileceği risklere karşı önlemler henüz alınmamış olsa dahi tedavi noktasında insanlara büyük kolaylık sağlayacaktır.