Jinekomasti
Erkeklerde genetik bozukluklar, hormonal durumlar, çeşitli hastalıklar, aşırı alkol tüketimi, ilaç kullanımı gibi nedenlerle meme dokusunun büyüyerek kadınsı meme görüntüsünün ortaya çıktığı duruma “Jinekomasti” adı verilir.
Jinekomasti, erkeklerde özgüven sorunu, duruş bozukluğu, giyim tarzının etkilenmesi gibi sosyal problemlere de neden olur.
Bu durumu erkeklerde ergenlik döneminde görülebilen fizyolojik jinekomastiden ayırt etmek gerekir. Jinekomastiye neden olan durum araştırılmalıdır. Altta yatan neden ortaya çıkarıldıktan sonra ameliyat planlanır.
Jinekomasti evreleri nelerdir?
Jinekomastide, üç tip evre vardır. Birinci evre sınırlı boyutlarda büyümedir. İkinci evrede göğüsler daha iridir ancak sarkma yoktur. Üçüncü evre memede büyümeyle birlikte sarkmanın da bulunduğu evredir.
Jinekomasti spor veya ilaç kullanımı ile düzelmez. Ancak birkaç cerrahi veya medikal metotla çözüm oluşturulabilir. Jinekomastinin evrelerine göre nasıl bir tedavi izleneceği belirlenir. Birinci evre için liposuction, lazer lipoliz yöntemleri veya bazen biolipoliz enjeksiyonu yeterlidir. Daha ileri jinekomastide sarkmayı gidermek için fazla dokunun cerrahi ile çıkarılması gerekir.
Ameliyat ne kadar sürer?
Ameliyat süresi uygulanacak tekniğe göre 1-2 saat kadar sürer.
Ameliyat nasıl yapılır?
Jinekomasti yağ dokusu, meme bezi dokusu ya da hem yağ hem de meme dokusuna bağlı gelişebilir. Yağ dokusu kaynaklı jinekomastilerde sadece liposuction ameliyatı yeterli olmakla birlikte, diğer durumlarda ise meme başı etrafından yapılan yarım ay şeklinde kesi ile fazla olan yağ ve meme dokuları çıkarılarak tedavi yapılır. İleri derecede yağ ve meme dokusunun yanında cilt fazlalığı da varsa bir miktar cilt çıkarılması da gerekebildiği durumlar görülür.
Ameliyat sonrası dönemde dikkat edilecek noktalar nelerdir?
Hasta ameliyat günü veya ameliyattan sonra bir gece hastanede kaldıktan sonra taburcu edilir. İlk gün ağrı kesicilerle azalacak bir ağrı olmakla birlikte aşırı bir ağrı beklenmez. Ameliyat sonrasında bazen 1-2 gün sonra çıkarılacak şekilde memeye drenler konur.
Çok ağır işlerde çalışmamak kaydı ile 3. günden sonra hasta işine döner. Ağır egzersizler ve aşırı yük kaldırma bir ay boyunca önerilmez. Ameliyattan sonra yaklaşık 3-4 hafta boyunca korseler önerilir.